EN MULIGHET I FORKLEDNING

Here is the life you have tried to throw away. Here is your second chance. Here is the destiny you have tried to shake off by inventing a hundred false roles, a hundred false identities for yourself. It will look at first like disaster, but is really good fortune in disguise, since fate too knows how to follow your evasions through a hundred forms of its own. Now you will become at last the one you intended to be.
— David Malouf
 
Å leve litt langsommeren kan gi bedre tid til refleksjon og bringe deg nærmere de små hverdagsgledene.

Å leve litt langsommeren kan gi bedre tid til refleksjon og bringe deg nærmere de små hverdagsgledene.

 


En verdensomspennende pandemi har fått til det vissheten om en stadig mer faretruende klimakrise ikke har klart så langt. Det føles som om vi er satt på en prøve.

Jeg er spent.

Selvsagt jubler jeg ikke over at folk blir syke, og at noen til og med vil dø i en verdensomspennende pandemi. Men har vi ikke alle ventet på at noe skulle skje? At noen skulle fortelle oss at festen er over? Vi klarte ikke å avslutte den selv, til tross for at moder jord har blinket med lysene lenge nå.

Ledere over hele verden har satt i gang store omfattende tiltak. Tiltak som er langt mer drastiske enn noe klimatiltak envher politker med amibsjoner om gjenvalg noen gang har turt å foreslå. Allikevel adlyder folk effektivt og uten store protester.

Verden slik vi har kjent den vil bli forandret. “Business as usual” er ikke lenger et alternativ. Det vil gi enorme konsekvenser for såvel verdensøkonomien som for enkeltmennesker. Etter årevis i “forbruksrus” kan dette være starten på tidenes avrusningskur.

 
Hvile…I en fremtidig verden blir man kanskje mindre opptatt av alt man MÅ være med. Kanskje blir dette en tid hvor flere vil lære seg å lytte mer til kroppens behov?

Hvile…I en fremtidig verden blir man kanskje mindre opptatt av alt man MÅ være med. Kanskje blir dette en tid hvor flere vil lære seg å lytte mer til kroppens behov?

 

REDSELENS KRAFT

De siste dagerse hendelser har bevist at mennesket har evne til å forandre seg raskt bare trusselen oppleves nær nok. At et virus, som for de aller fleste bare vil føre til en mild sykdom, oppleves som en større trussel enn krisene som massedøden av dyr og innsekter, forsøpling av verdenshavende, nedsmelting av polene, og nedhoggingen av regnskogene vil føre til er et stort paradoks. Dette er ALLE kriser, som hver for seg og i enda større grad sammen, vil føre til langt større konsekvenser i fremtiden. Men fordi endringene kommer smygende, og i første omgang rammer andre enn oss selv, oppleves det ikke som like akutt. Derfor har vi åpenbart ikke klart å enes om de nødvendige grepene som må til for å gjøre noe med det.
Det måtte et virus til.

TID FOR Å HELE

En pandemi er alvorlig og mange er forståelig nok redde. Men redsel er en sterk drivkraft og i stedet for å sloss over dorullene kan vi bruke den kraften til å skape varige endringer. Vi kan velge å se på dette som en mulighet. En mulighet til å vise at det går an å leve litt enklere, litt langsommere, litt nærmere naturen, mer forankret i eget land og egen jord. Og at det faktisk ikke nødvendigvis gir dårligere livskvalitet. Kanskje er det snarere tvert om?

Ved å begynne det store arbeidet på å gjenopprette balansen, gi tilbake til naturen vi så nådeløst har høstet fra i så mange år, kan vi begrense skadeomfanget og kanskje bremse noen av de virkelig store fremtidige konsekvensene av vår fremferd.

 
Å komme nærmere naturen er å komme nærmere seg selv.

Å komme nærmere naturen er å komme nærmere seg selv.

 

Festen har fått en bråstopp. La oss gripe denne muligheten til å starte opprydningen. Konkrete handlinger kan dempe angsten og følelsen av maktesløshet. Kanskje vil mange oppleve at de gjennom denne perioden også kommer nærmere seg selv?

Marianne Vigtel Hølland

Slow Design Studio is a creative studio, working to counteract fast life and the disappearance of local traditions. Through a Slow approach to design and communication, I want to promote reflection and a more conscious approach to how the everyday choices you take has consequences, for yourself and others. Slow Design is not a pace, it is a mindset.

http://www.slowdesign.no
Forrige
Forrige

DYP PUST - LANGSOMME TANKER

Neste
Neste

ET FORKLE - MANGE BRUKSOMRÅDER