Å VILLSTRIKKE EN PUTE

Inspriasjon til hvordan du kan villstrikke egne puter i fiskebenstekstur.

Villstrikk_slowdesign-02.jpg

VELG GODE MATERIALER

Tror du det er tilfedig hvilke materialer jeg strikker med? Selvsagt ikke. Jeg tror at tingene vi omgir oss med har en slags hukommelse, at alt vi omgir oss med har en form for energi. Vi vet jo at gode naturmaterialer gjør en masse ting som syntetiske ikke gjør. De puster, lever, regulerer, renser og responderer på helt andre måter enn syntetiske materialer. I tillegg gjør de mindre skade både i produksjon, bruk og oppløsning.
Dessuten er det faktisk sånn at det som er godt for naturen er også godt for oss. Jeg velger derfor alltid materialer som er så “nære” naturen som mulig, og jeg vil gjerne vite at det kommer fra dyr som har levd gode liv.

Til disse putene strikker jeg med det fantastiske garnet fra Ragnhild Lie og Lofoten Wool. Sauene til Ragnhild lever ytterst i havgapet helt nord i landet, der hav møter fjell, og naturen er barsk. Garnet er fantastisk mykt og varmt og har nydelig kvalitet. Og de melerte fargene fra sauenes egne farger tilfører et så vakker fargespill til denne strikketeknikken.

Jeg har brukt garnet som heter SAND og STORM på disse putene.
Du trenger ca 150 gr garn for å strikke fremsiden på en pute tilpasset en innerpute på 60x40 cm og jeg strikker med pinne nr 8. Når du strikker fiskebenstekstur er det fint å strikke litt løst, da kommer teksturen ekstra godt frem.

Villstrikk_slowdesign-28.jpg
Villstrikk_slowdesign-41.jpg

SLIK STRIKKER DU FISKEBENSTEKSTUR

Hvis du kan strikke rett og vrang kan du strikke fiskebeinsstrikk. Prinsippet er bare at du her strikker gjennom to masker i stedet for en (som når du strikker to masker sammen), men du slipper hele tiden bare av den første masken. Slik danner du de skrå løkkene som, når de peker annenhver vei på annenhver rad, danner det vakre fiskebensmønsteret.


På første rad strikker du rett, men fra bakre maskeledd i stedet for fremre og altså gjennom to masker. På pinne to følger du samme prinsipp, men strikker vanlig vrang, men gjennom to masker.
Hvis du synes det høres vanskelig ut finnes det mange gode veiledningsvideoer som kan hjelper deg, vær oppmerksom på at det er flere måter å gjøre denne teknikken på (som alltid), men jeg synes denne måten er enklest.

Legg opp 56 masker (evt 52 med Storm som er litt tykkere garn enn Sand).
Strikk fiskebeinstekstur frem og tilbake til puten din måler ca 64 cm og fell løst av. Jeg velger ofte å vaske, eventuelt tove strikketekstilene før jeg monterer. Mye garn holder seg bedre og loer mindre om du har tovet de lett, det kan også ofte få et litt mer fluffy uttrykk, og blir mykere og deiligere mot huden. Jeg tover det derimot ikke i maskin, da har jeg ingen kontroll med prosessen, jeg ønsker ikke å krympe tekstilen. Etter vask /lett toving er det viktig å strekke ut tekstilen til rett form mens den er fuktig og la den tørke slik.

Så er det på tide å finne frem bakstykket. Jeg liker å bruke bakstykker i grov ubehandlet eventuelt plantefarget lin på mine bakstykker. Jeg vil gjerne tilføre noe ekstra på baksiden også (og så kan man variere hvilken vei man har putene for å skape variasjon).
Bakstykket syr jeg på for hånd med store grove sting. Det skal være synlig, og det trenger ikke være jevne sting. Jeg bruker tråd i lin eller råsilke for dette, men du kan selvsagt bruke noe annet du har for hånden.

 
Villstrikk_slowdesign-05.jpg
Villstrikk_slowdesign-07.jpg
 

Om du ønsker å ha muligheten til å ta trekket av puten for å kunne vaske det separat må du beholde en åpning i en av sidene. Den kan du lukke med knapper, en sikkerhetsnål eller tråd. Det er mange muligheter.

Det viktigste med villstrikk er ikke egentlig resultatet, men prosessen. Sett deg godt tilrette, (gjerne ute). La hodet hvile og tankene flyte når du strikker. Kjenn hvordan materialene sklir gjennom hendene og nyt følelsen av å skape.

Villstrikkede puter er dessuten ekstra gode å omgi seg med når du skal slappe av. Enten det er i sofaen, på senga eller når du mediterer.

Lykke til med dine villstrikkede puter. Du finner garnet fra Lofoten Wool, sammen med masse annet herlig garn i min nettbutikk.

PS: Hvis du liker putene men ikke liker å strikke kan du også kjøpe mine villstrikkede puter her.

Marianne Vigtel Hølland

Slow Design Studio is a creative studio, working to counteract fast life and the disappearance of local traditions. Through a Slow approach to design and communication, I want to promote reflection and a more conscious approach to how the everyday choices you take has consequences, for yourself and others. Slow Design is not a pace, it is a mindset.

http://www.slowdesign.no
Forrige
Forrige

MØT VÅREN HJEMME - VÅRTILBUD TIL DEG

Neste
Neste

DYP PUST - LANGSOMME TANKER