Å FANGE NÆRVÆR I ET NETT AV MASKER

SLIK KAN DU BRUKE VILLSTRIKK TIL Å LANDE I ØYEBLIKKET

TIL(STEDE )VÆRELSE

Du har nok hørt det før. “Alle” er enige om det, å være mer tilstede i øyeblikket er viktig. Det demper stress, får ned pulsen. Det gir deg en pause fra tankekjøret, og kan få deg til å ta bedre valg.


Det høres lett ut, men i praksis er det vanskelig for mange av oss. Tankespinnet har lett for å ta over, og mer eller mindre ubevisst er vi konstant i gang med å planlegge fremtiden, eller grave i noe som allerede har skjedd.

Meditasjon er en fin øvelse for å lande i nået, og en daglig meditasjonspraksis kan være veldig sunt, men kanskje synes du det er vanskelig å meditere på egenhand, eller at det er umulig å sette av tid? Dersom du synes det er vanskelig å få til dette med meditasjon, så vit at villstrikk kan gi deg en annen inngang til den samme opplevelsen. Jeg kaller det for strikkemeditasjon, og den kommer i mange varianter.
I boken om villstrikk gir jeg noen eksempler på hvordan du kan meditere med strikketøyet, men ikke begrens villstrikkingen til øyeblikkene du er alene og kan konsentrere fullt og helt på å være tilstede i strikketøyet ditt. Dersom det ikke er mulig å trekke seg tilbake for å strikkemeditere alene, kan det gi deg en følelse av forankring i øyeblikket også om du tar det frem i andre situasjoner.

 
 


For eksempel når vanskelige samtaler skal tas opp med en partner, en god venn eller et familiemedlem, kan det være god støtte i et strikketøy. For meg har det gitt meg mye å strikke i situasjoner hvor jeg ellers har lett for å bli stresset, emosjonell eller utålmodig. Når barna var små og brukte uendelig lang tid på sovne om kvelden (men ikke ville at mamma skulle forlate rommet) satt jeg ofte med strikketøyet ved siden av sengen. “Mamma nisjte” sa poden fornøyd, og i stedet for at hans innsovningsproblemer ble preget av stress og irritasjon for at han ikke fikk sove, ble det til en kosestund for oss begge. Jeg kan fortsatt se på ting jeg strikket den gangen, og kjenne på følelsene av en svunnen tid velte frem.


Jeg skriver villstrikk, fordi det er viktig at du ikke legger press, eller forventninger om resultat eller prestasjon inn i strikkingen din. Dersom du praktiserer villstrikk som meditasjon eller øvelse i mindfullness vil effekten av strikketøyet virke som et anker til ro i øyeblikket- også i sammenhenger hvor roen kan virke langt unna.


Prøv og kjenn selv, - det er nesten magi.

Artikkelen er et utdrag fra mitt forum for villstrikkere. Ønsker du å bli med i forumet? Les mer om det her.

Vil du vite mer om Villstrikk?
Les mer om boken jeg har skrevet om temaet her:

 

KUNSTEN Å LYTTE TIL NATUREN MED HENDENE

Villstrikk balanserer våre kontrollerte liv med usikkerheten ved å lage noe selv. Å bruke hode og hender i et samspill der resultatet er ukjent. Det er å observere, å la seg inspirere av natur så vel som kultur, og å følge den umiddelbare dialogen som oppstår mellom en selv og materialene. Å kjenne på kjærligheten til naturen og plante den videre inn i det man lager. Slik blir det både unikt og særegent, vilt og vakkert.

VILLSTRIKK - HÅNDFAST LIVSFILOSOFI
Hurtigvisning
 
Marianne Vigtel Hølland

Slow Design Studio is a creative studio, working to counteract fast life and the disappearance of local traditions. Through a Slow approach to design and communication, I want to promote reflection and a more conscious approach to how the everyday choices you take has consequences, for yourself and others. Slow Design is not a pace, it is a mindset.

http://www.slowdesign.no
Forrige
Forrige

SKOGENS RO

Neste
Neste

Å SAMLE PÅ FORGJENGELIGHET