ST. HANS OG EN VILLSTRIKKET SOMMERTOPP

Midtsommer og vi kan nyte eviglange sommernetter, blomsterkranser og bad i silkemyk sjø. Jeg tror ikke det finnes en mer magisk tid på året enn denne.

Jeg feirer midtsommer med å gi deg inspirasjon til en vill vakker, midtsommertopp. Til tross for sitt beskjedne omfang luner den overraskende godt når kvelden kommer, takket være naturmaterialenes fantastiske egenskaper. Toppen er strikket med en miks av totråds alpakkagarn og håndspunnet effektgarn. Den er strikket med ulik maskestørrelse, men i grunnen kan du bruke den som inspirasjon og variere såvel garn som masketyper etter egne ønsker. Det er morsomt å strikke sommerplagg fordi de er så små og nette. Når det går fort kan man jo eksperimenter og leke seg mer. Denne fremgangsmåten er så enkel at den trenger knapt noen forklaring, men her kommer allikevel en beskrivelse. Husk at det er variasjonen i maskestørrelser som gir det spesielle utseende, eksperimenter gjerne med ulike garnsorter, men husk at du skal ha den rett mot huden så velg garn som du orker å gå med dersom du er følsom.

Du legger ganske enkelt opp det antall masker du trenger for å få den til å sitte relativt stramt rundt livet og strikker så mange omganger som du trenger for å få den til å dekke brystpartiet.

Jeg er av den intuivite typen og legger som regel opp det jeg “føler” for, prøver og tilpasser størrelsen underveis… På denne toppen brukte jeg et tynt to tråds garn Bio Shetland, med noen partier av håndspunnet effektgarn. Jeg strikket på pinne 3, men varierte maskestørrelsen for å skape dynamikk.

Jeg la opp ca 180 masker. Jeg strikket ca 82 omganger før jeg begynte å felle. Du må selv vurdere hva du gjør ift tykkelsen på garnet, pinnestørrelse og hvilken størrelse du trenger på plagget. Jeg liker å jobbe intuitiv med plaggene jeg strikker og vurderer alltid fortløpende om jeg må justere og tilpasse. Jeg har forståelse for at en slik tilnærming ikke passer for alle. En mer systematisk måte å gjøre det på kan være å måle mot en genser du har strikket allerede (merk at garntype og pinnetykkelse også påvirker resultatet) , eller strikke deg en prøvelapp på 10x10 cm, måle rundt midjen og gange opp antall masker du trenger ift målene på din egen midje.

Når du har strikket toppen så langt opp som du ønsker å ha den på ryggen (min er ca 15 cm høy på ryggen), feller du av halvparten (det danner ryggen) og strikker videre frem og tilbake på fronten. Du kan felle av en maske på annenhver side mens du strikker oppover mot halsen. Avhengig av hvor dyp utringning du ønsker, splitter du etterhvert forstykket ditt i to og strikker deretter de to delene hver for seg til de er lange nok til å gå rundt halsen. Så feller du av og syr de sammen . Du kan også montere på knapper hvis du ønsker å kunne åpne den i stedet for å trekke den over hodet.

Toppen luner godt, fordi den er strikket i ull, samtidig som den er sommerlig og gir mye bar hud, ganske genialt med vår litt uberegnelige sommertemperaturer.

Masse lykke til, og god St Hans!

Marianne Vigtel Hølland

Slow Design Studio is a creative studio, working to counteract fast life and the disappearance of local traditions. Through a Slow approach to design and communication, I want to promote reflection and a more conscious approach to how the everyday choices you take has consequences, for yourself and others. Slow Design is not a pace, it is a mindset.

http://www.slowdesign.no
Forrige
Forrige

EN KORT FORTELLING OM EN LOGO

Neste
Neste

INNRED LANGSOMT, NATURLIG - OG MED HJERTET