LYSTHUSET

Ring the bells that still can ring
Forget your perfect offering
There is a crack in everything
That's how the light gets in."

Leonard Cohen

 

Foto: Filippa Tredal 

Foto: Filippa Tredal 

ET LITE HUS AV GAMLE VINDUER

I lang tid hadde jeg drømt om å sette opp et glasshus av gamle vinduer.  Det er ikke så vanskelig å skaffe seg gamle vinduer, men jeg ville gjerne ha vinduer av den skikkelig gamle sorten, du vet de som er litt bølgete og lar lyset sildre så vakkert igjennom. Så jeg ventet.  
 

slowdesign_hagehus3.jpg
slowdesign_lysthus2.jpg
slowdesign_wabisabi.jpg

Våren 2016 var jeg heldig.  Jeg fikk tak i en mengde gamle vinduer av håndlaget glass fra et hus som skulle renoveres og prosjektet ble planlagt rundt disse vinduene.  Jeg ville bruke så lite nye materialer som mulig, så det tok tid å samle nok materialer.

Gulvet er laget av kraftige gulvplank som tidligere har båret hester i  en gammel stall i Østfold.  Vinduene er som nevt fra et oppussingsprosjekt i Østfold, De nydelige dørene er i teak og har tidligere levd i en enebolig på Årvoll i Oslo.  Huset er også fylt med funn fra Loppis, finn.no eller venner og familie ... 


Panelet rundt vinduene er overskuddsmaterialer fra vårt eget interiørprosjekt i karbonisert tre, og takplatene fra plannja er riktignok ikke gamle, men overskuddsmaterialer fra garasjen vi bygget for noen år siden.Og vi har satt inn en liten vedovn så vi kan fyre opp i lysthuset på kalde kvelder. Brannmuren er pusset med miljøvennlig Kalei fra Kalklitir.  Bakveggen i rupanel ble malt med kalkmaling fra samme leverandør. 

Jeg er godt fornøyd med vårt lille lysthus.  Det er blitt akkurat så fint som jeg drømte om. Det er en gigantisk lykt som pryder hagen, og bidrar til å forlenge utesesongen for oss som bor her. Det er like herlig å sitte her og betrakte solens gang, som å høre regnet tromme mot taket. Kanskje jeg faktisk til og med foretrekker det siste.  Dette er et sted som forer fantasien. Hver sprekk, hver skjevhet og hakk er som små visuelle dikt, fortelling og gåter om levd liv. Det minner meg om at ingenting er perfekt, og ingenting trenger heller være det.

 
Det gjør meg takknemlig!

Vakre Hjem og Interiør har publisert en fin artikkel om glasshuset vårt. Jeg er veldig takknemlig for at de fremmer saker som dette, som ikke nødvendigvis handler om ting som kan kjøpes i butikker, eller er trendy akkurat nå. Les mer om det her.


slowdesign_glasshus.jpg

 

tips til deg som ønsker å gjøre noe lignende

Ta utgangspunkt i tomta du har tilgengelig, helning, underlag, lysforhold, og hvilke muligheter det gir for å plassere et lite hus i hagen uten å gjøre store inngrep. Regn ut hva du kan få plass til. Husk at du ikke kan overskride utnyttelsesgraden på tomta. Et lite frittstående uthus er ikke er byggemeldingspliktig, og du trenger ikke godkjenning fra naboene om du holder deg innenfor regelverket, men det er jo hyggelig å ta hensyn.  (Sjekk for sikkerhets skyld byggereglene i din kommune).

Lag en skisse på hva du ser for deg, og beregn hvor mye materialer du trenger i form av vinduer, gulv og tak. (I etterkant må du helt sikkert endre på tegningene ift hva du faktisk har skaffet av materialer, men det er fint å ha en skisse som et utgangspunkt).  Deretter må du spre det gode budskap, si ifra til venner og bekjente at du er på utkikk etter gamle materialer. Finn.no er også gull. Ikke vær redd for å mikse og matche.  Noen gjenbruksstasjoner lar deg også få plukke materialer, eller de setter til side brukbare ting som de gir bort eller selger ved forespørsel. 

Sist men ikke minst, vær på tålmodig. Å samlet nok materialer til å bygge noe nytt basert på gamle materialer tar tid. Men resultatet kan jo ikke kjøpes for penger, eller hva? 

Takk til fotograf Filippa Tredal for fine bilder og til stylist Tone Kroken som alltid er "på" og sørger for at prosjektene mine får skinne .

Hele artikkelen i Vakre Hjem og Interiør kan du lese her.