STRIKK EN STOL

 
Foto: Marianne Vigtel Hølland

Foto: Marianne Vigtel Hølland

Foto: Filippa Tredal

Foto: Filippa Tredal

Jeg har fått flere spørsmål om hvordan jeg har strikket stoffet til lenestolene våre på hytta så her kommer en beskrivelse.

Stolene var loppisfunn, i god stand, men med for meg lite attraktive stoltrekk, og jeg bestemte meg raskt for å trekke de om.

Ved å strikke trekket til stolene i stedet for å kjøpe et trekk får man et personlig preg på stolen og den fine teksturen som oppstår i stoffet som er først strikket og deretter tovet gir et helt eget uttrykk. At det er tovet gjør tekstilet mer slitesterkt enn om det kun er strikket, men kvaliteten er selvsagt avhengig av materialet du velger å strikke med. Det er et morsomt gjenbruksprosjekt, og med litt tålmodighet og fingernemhet, er det ikke veldig vanskelig å få det til, men du må være nøye med hva slags materialer du velger og kanskje prøve deg frem for å få rett resultat. 

MATERIALER

Når du strikker for å deretter å tove tekstilet er det viktig å velge ull som er ubehandlet slik at den faktisk lar seg tove. Jeg bruker som regel ren, ubehandlet norsk ull i mine prosjekter. På disse stolene brukte jeg norsk garn fra Hillesvåg ullvarefabrikk (ull.no). 
Det er lurt å strikke en prøvelapp for å se hvor mye garnet krymper i vask og vær nøye med å dokumentere toveprosessen slik at du kan forsøke å gjenskape den i neste runde. Dersom du bruker vaskemaskin så vær oppmerksom på at du har lite kontroll på prosessen. Det vil variere fra maskin til maskin, være avhengig av hva slags vaskemiddel du bruker og hva du vasker sammen med blant annet. Noen sverger til å tove i tørketrommel for å ha bedre kontroll på prosessen (da kan du åpen å sjekke ofte). I så fall gjennomfukter du det du skal tove og legger det sammen med et håndkle, eller en noe annet som vi skape friksjon. Jeg velger ofte å tove mine strikkeprodukter for hånd for å ha best mulig kontroll over toveprosessen. Jeg bruker vaskebrett og olivensåpe og skaper friksjon, men det er tungt og mer tidkrevende arbeid. 

Du vil også trenge stifter eller møbelnagler for å feste stoffet til stolen, og en kraftig nål, gjerne med bøyd tupp til å sy stoffet på stolen. 

Foto: Filippa Tredal

Foto: Filippa Tredal

Foto: Marianne Vigtel Hølland

Foto: Marianne Vigtel Hølland

MONTERING

Når jeg har beregnet ca hvor mye strikketøyet mitt vil tove, strikker jeg tekstilet som skal dekke stolen. Det kan være lurt å sprette av stoffet som allerede er på stolen å bruke som mal. Jeg ville ha synlige sømmer på mine stoler og strikket stoffet slik det møtes midt på ryggen bak i en søm. Jeg trakk stolene mens stoffet fortsatt var vått, da er det elastisk og fint å jobbe med, om det har tovet litt mye sammen er det fullt mulig å strekke det ut igjen mye mens det fortsatt er vått, og det vil trekke seg mer sammen når det tørker slik at eventuell ujevnheter strammer seg fint opp når du har festet det til stolen. Dersom du er uheldig å tover for mye så det ikke rekker rundt kan du jo strikke ekstra deler å lage en lappestol? Om du liker å eksperimentere kan du jo leke deg med å fletter, eller andre teksturer når du strikker så får stoffet ditt et helt annet uttrykk. 

Lykke til!