VARM VEST TIL EN FIRBENT VENN
Har du som jeg en korthåret hund (eller to) vet du at de har lett for å fryse ute når det blir kaldt i lufta. Våre jakthunder er svært aktive på tur og tåler kulda godt til tross for kort pels så lenge de får løpe fritt. Så fort vi tar de i bånd eller forventer at de skal gå pent ved fot er det verre. Da skjelver de lett og viser tydelig at de er ukomfortable (det er jo kjedelig nok å gå i bånd om man ikke skal måtte fryse også).
Da vår eldste fikk påvist forkalkninger i nakken begynte jeg å lete etter hundeplagg som kunne hjelpe henne. Hun vil jo fortsatt være ute og så aktiv som mulig, men hun blir lettere stiv og bør holdes varm.
Det meste av det som produseres til dyr er laget av syntetiske materialer. Det er mulig det er mer slitesterkt, men det er også stivt og “dødt” materiale som føles kaldt mot huden, og min hund får lett gnagsår av det. Løsningen ble å strikke til henne i ull. Hun har fått både strikkvest, og ullbuff. Jeg har strikket vestene i 100% ull som jeg deretter tovet lett for å gjøre de tettere og mer slitesterke (de vil uansett tove seg ved bruk, spesielt på områder hvor de utsettes for mest friksjon som under brystet). Jeg passer riktignok på å ikke tove den for mye slik at den blir stiv og mister stretch. Stella virker å like vesten langt bedre enn alle dekken hun har fått på seg tidligere. Den sitter tett på kroppen og har ingen irriterende sømmer. Og dersom den blir våt beholder den allikevel varmen.
Har du lyst til å strikke en lignende til din hund?
Her kommer beskrivelse av fremgangsmåten:
FLEKSIBEL HUNDEVEST
Jeg strikker i ribbestrikk (to rett og to vrang) for å gi mest mulig elastisitet til plaggene. Jeg ønsker at de skal sitte tett rundt kroppen uten å stramme.
Mine vester er strikket i ull fra Færder Får. Det viktste med at ullen er ubehandlet er at den vil kunne toves slik at jeg kan få vestene tettere i stoffet, samt at de har beholdt lanonlinet. Det virker lett vannavstøtende og har selvrensende egenskaper (det lukter med andre ord ikke så fort av disse som av mange andre hundedekken).
Jeg har bruke pinne nr 4,5 og la opp 96 masker, dette må du selvsagt justere etter hundens størrelse. Husk at vidden må være stor nok til at du får dratt vesten over hodet og brystet til hunden. Noen hunder har brede og/eller dype brystkasser.
Vesten er strikket i vrangbord (to rett /to vrang) rundt og rundt frem til frambeina på hunden. Mål på din egen hund. Vesten bør dekke pattene hvis du har en tispe, men om du har hannhund kan ikke vesten dekke over genitaliene så tilpass lengden.
Strikk deretter for- og bakstykket hver for seg. Jeg fordelte 40 masker under magen og 56 over ryggen, du kan se an rasen og kroppsbygningen på din hund.
Pointere har dype brystkasser så jeg strikket forstykket en god del lenger enn ryggstykket. Pass også på at du strikker langt nok til at du får god plass til bevegelse rundt frambena til hunden.
Deretter samler du for og bakstykket på rundpinnen igjen og strikker en runde før du begynner å felle for halsen. Jeg felte slik: det som hadde vært bakstykket (altså i nakken til hunden) strikket jeg først en runde med alle rette masker to sammen (altså to vrang, to rett sammen). Under halsen fortsatte jeg med to r/to v. På neste omgang strikket jeg alle vrange masker sammen over nakken. Nå har jeg altså 1r/ 1v over nakken mens jeg under bringen fortsatt har 2 r/2 v. Jeg strikket slik i fem runder før jeg snevret inn under halsen på samme måte. Til sist hadde jeg 1r/1 v rundt hele halsen og 48 masker. Da er det bare å strikke halsen så lang du trenger den på din hund. Husk at vesten har lett for å trekke bakover med bruk så strikk halsen lang nok dersom du ønsker at den skal dekke godt.
Dette antallet masker passer min store hund på 28 kg. Du må selv tilpasse antallet masker og lengder til din egen hund, men dersom den blir litt stor så husk at mye kan justeres ved toving etterpå.
Lykke til!