A SWEET SPOT - GLASSVERANDA AV GAMLE VINDUER

GLASS VERANDA PÅ MAKELØS

Fra å være et mørkt og litt trangt overbygget inngangsparti, har det blitt et lyst, lunt og nydelig sted å sitte og følge med på naturen, og solens kveldsdans over åskammen.

 
fra dette.…

fra dette.…

til dette…

til dette…

Verandabordene var morkne og måtte uansett skiftes. Vi var heldige og fikk overta et parti kraftige planker i sibirsk lerk fra venner som skulle bygge ny veranda. Ulempen var at de er blytunge, så vi har brukt lang tid på å frakte materialene inn. Hytta har som nevnt ingen bilvei frem så det som skal inn må bæres.
Det samme gjaldt vinduene. Det er gamle originale vinduer i fantastisk kvalitet (men ganske slitne i kitt og maling) som er donert fra gode venner som pusset opp.

SLIK GJORDE VI:

Vi startet med å måle opp arealet vi hadde til rådighet. Ettersom det er en gammel hytte er det lite som er helt i vater så litt slingringsmonn må til. Deretter målte jeg opp de ulike vinduene jeg hadde fått tilgang på og laget en grovskisse for å se hvordan jeg kunne få det til å gå opp med vinduer i åpningen vi hadde tilgjengelig. Det var et lite puslespill å få det til å gå opp og mange varianter ble testet ut.

Vinduskarmene droppet vi, de utgjør en betydelig vekt, og i dette prosjektet ble det også penere uten, og ikke minst enklere å få alt til å gå opp.

Når grovskissene var på plass startet vi med å rive av det gamle gelenderet og skifte gulvpanelene. Også bærebjelkene under verandaen var råtne og trengte forsterkninger. ”Nye” gulvplanker ble tilpasset og skrudd fast til bærebjelkene under. Vi brukte en biljekk for å løfte den kraftige tømmerbjelken som bærer taket, opp fra gulvet slik at vi også fikk skiftet ut plankene under den. De samme plankene vi hadde til verandagulv var kraftige nok til at vi også kunne bruke de som bærerammer for vinduene.
Vinduene gikk ikke helt opp i høyden så vi valgte å lage en bunnterskel som visuelt ser ut som en kraftig vinduskarm. Vinduene er ganske enkelt skrudd fast i karmene. To av vinduene skal etterhvert få hengsler slik at de kan åpnes, resten har vi ikke behov for å åpne. Det ble en fin løsning.

Vi måtte også lirke hele bærebjelkene noen cm til venstre for å klemme inn de siste vinduene, men da ble det til gjengjeld helt perfekt med vinduer som dekket hele lysåpningen.


Nå sitter vi mye på denne plassen som før bare ble passert på vei ut og inn. Den gir et ekstra ute/inneområde som kan brukes hele året, og ikke minst en ekstra dimensjon til hytta.
Faktisk ble de gamle spinkle terassebordene fine i yttergangen som vi også har isolert, og det gamle gelenderet fikk bli gulv for ved som nå kan stables under verandaen. Her har alle materialene har fått nye oppgaver, og ingenting har gått til spille.

 

Kun med hjelp av tid, egeninnsats og gjenbrukte materialer fra gode venner.

Marianne Vigtel Hølland

Slow Design Studio is a creative studio, working to counteract fast life and the disappearance of local traditions. Through a Slow approach to design and communication, I want to promote reflection and a more conscious approach to how the everyday choices you take has consequences, for yourself and others. Slow Design is not a pace, it is a mindset.

http://www.slowdesign.no
Forrige
Forrige

VILLSTRIKK SAMLING I STUDIO

Neste
Neste

HÅNDFAST LIVSFILOSOFI