VÅRJEVNDØGN - HILS EN NY TID VELKOMMEN

 
L1060741.jpg
 

ØNSK VÅREN VELKOMMEN MED GODE INTENSJONER

I morgen er vårjevndøgn. Det er en av to dager i året da dag og natt er like lange (den andre er høstjevndøgn) og markerer vippepunktet da vi her i nord går inn i den lyse årstiden.

Vårjevndøgn har til alle tider vært en viktig dag, norrønn tidsregning startet året med vårjevndøgn, og det astrologiske året starter også nå. Intuitivt kjennes det riktig ut å tenke på våren som en start, en ny begynnelse. Nå våkner naturen til liv igjen etter måneder i dvale, skogsfuglene begynner snart med sine fantastiske spill, og trekkfuglene kommer tilbake.
For menneskene har det vært en hard og vanskelig vinter. Vi er lei nå, lei av restriksjoner, depressive nyheter og mangel på sosial omgang. Det har tæret på kreftene, men nå er det mye livskraft og energi å hente i naturen.


Sammen med Vibeke Vigeland* har jeg laget denne vårjevndøgn inspirasjonsartikkelen for deg som trenger en ekstra piff nå. Dette er dagen for å sette seg nye intensjoner. Sett av tid i morgen til å gjøre noe viktig for deg selv. Legg til rette for å skape deg en god hverdag i tiden som kommer, og sett nye intensjoner for deg selv. Hva ønsker du deg av fremtiden? Hva trenger du mer av? Hva skal du forlate?

Hvis du har mulighet så start dagen med en stille stund, tenn et lys og lag et glass frisk juice. Gjerne av stangselleri, det bidrar til å rense kroppen. Sett deg godt til rette og skap den stemningen du ønsker deg. Pust godt og kjenn at du virkelig er tilstede. Det er nå alt i naturen starter å spire, symbolsk så spirer det i oss også. Mediter på hva du ønsker at skal spire frem i ditt liv. Skriv det gjerne ned etterpå.
Hvis du vil forsterke intensjonene kan du forankre de i kroppen gjennom disse enkle øvelsene. Kanskje kan du holde de vedlike ved å la øvelsene bli en daglig rutine gjennom hele våren?

ØVELSER

Kjenn sevjen stige

Stå oppreist, og kjenn hvordan føttene er stødige og godt forankret i bakken. Gjerne barbeint.
Trekk inn noen dype pust og slipp kroppen helt ned ved å bøye deg fremover. Slapp helt av i overkroppen og armene. Legg deretter håndflatene på føttene og start en sirkelmassasje oppover bena, magen, rygg, armer, brystkasse, hals, ansikt og hodet.

Kjenn hvordan energien flyter med, - det er sevjen som stiger i kroppen.

 
villstrikk_yorba_slowdesign-016-3.jpg
 

Kjenn solen stråle

Foksuer på solar plexus. Pust inn - og pust ut. Se for deg at du har en sol der som stråler utover. Opp mot brystet og ned i magen og videre nedover i bekkenet og beina.
Åpne hendene og pust inn. Strekk armene ut så langt du kan. Kjenn at energien trekker deg utover, nedover og oppover. Stå slik så lenge du klarer å holde innpusten, og kjenn at du fyller hele deg med vårens energi. Pust ut - og gi deg selv en god klem. Gjenta dette til du kjenner at det åpnes opp for noe nytt. Pust inn det du mediterte på tidligere på dagen. Tenk på hva du ønsker skal spire for deg i tiden fremover. La din indre sol skinne på spirene så de får energi til å vokse seg store og sterke.

 
villstrikk_yorba_slowdesign-094.jpg
 

Styrk din indre stamme

Trekk navlen inn mot ryggen. Bruk musklene og pusten, og fortsett til du kjenner deg varm. Legg til musklene i bekkenet, solar plexus, brystkassen og halsen. Armene kan etterhvert bli med og du vil kjenner at du styrker dine indre muskler. Sett lyd til øvelsen. Du kan gjerne bruke Sat Nam ( Sat når du strammer inn, Nam når du slipper ut ) Sat Nam betyr Sannhet er min essens. Vi har en tendens til å leve mest i tankene og hodet, men kroppen din er klok, lytt til hva den forteller deg. Ved å holde din egen stamme sterk får du krefter til alt annet.

Dans deg ut av dvalen

Vi har vært i dvale gjennom en lang, tung vinter. Nå er det vår! Sett på din favoritt musikk, og dans. Dans deg vill og våryr! Kjenn hvordan føttene er forankret i bakken, og slipp deg fri, la bevegelsene lede deg. Hyl, le og syng høyt om du vil!

Tenn et bål

Du kan avslutte dagen med et bål eller masse lys for å feire at naturen våkner. Kjenn etter hva som er viktig i tiden fremover. Etter lang tid i dvale hva ønsker du å våkne til ? Naturen i deg vet at nå er tiden inne for å la ideer og tanker spire, bli til noe vakkert som siden kan høstes. Hva er det nye du ønsker deg ? Hva vil du at skal vokse frem?

 
villstrikk_yorba_slowdesign-038-3.jpg
 

Naturen er fantastisk! Den spirer, blomstrer, visner og går i dvale gjennom fire årstider hvert eneste år. Det er naturens rytme. Vi er også natur, det er naturlig for kroppen og følge denne rytmen, men vi forsøker ofte å overstyre det med tankene. Bruk denne dagen og lytt til kroppen din, kanskje blir det en start på noe nytt. Kanskje kan du styrke din indre natur, og bruke vårjevndøgn til å sette nye gode intensjoner for deg selv og året som kommer.

*Vibeke Vigeland er danser og grunnlegger av treningsformen Yorba. Hun er kropps- og energi terapeut og inviterer jevnlig til kurs på småbruket Lonin i Telemark. Les mer om Vibeke, Yorba og Lonin i artiklene jeg har publisert tidligere, og besøk siden hennes for å se de mange mulighetene du har for å være med på kurs. Naturlig-vis.org

Marianne Vigtel Hølland

Slow Design Studio is a creative studio, working to counteract fast life and the disappearance of local traditions. Through a Slow approach to design and communication, I want to promote reflection and a more conscious approach to how the everyday choices you take has consequences, for yourself and others. Slow Design is not a pace, it is a mindset.

http://www.slowdesign.no
Forrige
Forrige

NORSK SPON - FLEKSIBEL KLEDNING MED LANG TRADISJON

Neste
Neste

VEDFYRT BADSTUE I SKOGEN