RESTEKJØKKEN

Enkel makeover med stor effekt.

 
slowdesign_kitchen1.jpg
 

Å LAGE NOE NYTT av det som er gammelt …

Da vi flyttet inn i huset vårt for snart 18 år siden hadde vi lite penger, men huset trengte sårt en oppgradering. Vi endte med å male alle vegger hvite og sette inn et billig IKEA kjøkken. I årene siden har vi gradvis oppgradert huset. Vi har bygget på inngangsparti, gravd ut og bygget på kjelleren. Bygget ut terrassen, bygget en hagestue av gamle vinduer, pusset opp soverommet , oppgradert 70 talls badet, og veggene har jevnlig fått noen strøk med maling. Men kjøkkenet har fått stå. Det har jo fungert helt greit, selvom jeg nok titt og ofte har ønsket meg noe annet. Men så en dag gikk kjøleskapet i stykker, og vi da vi først skulle kjøpe noe nytt ville vi ha et som var større. Det hadde vi ikke plass til og dermed ledet det ene til det andre og vi endte opp med å reorganisere kjøkkenet. Men vi ønsket allikevel ikke å kaste ut hele kjøkkenet, som tross alt var fullt brukbart.

Utfordringen ble derfor å lage noe som oppleves nytt og mer funksjonelt basert på det vi allerede hadde tilgjengelig. Vi endte med å ta ned overskapene som satt så høyt opp på veggen at de øverste hyllene aldri ble brukt, og erstattet de med et høyt vitrineskap laget av gamle vinduer. Benkestammene beholdt vi, men laget nye fronter av restematieraler i valchromat (en type gjennomfarget MDF som tåler langt mer vannsøl enn vanlig mdf). De kjipe flisene i sprutsonen ble erstattet med kalkmaling og en messingplate på rull som vi først behandlet med oksideringsveske for å gjøre den mer patinert. Håndtakene på skuffefrontene laget vi av kraftige skinnstropper. Den fine stramme kjøkkenøya er et bruktkupp fra finn.no. Jeg hadde egentlig mest lyst til å lage noe selv da jeg gjerne ville hatt den i ubehandlet stål, men jeg gav etter da denne i aluminium fra Bulthaup dukket opp. Den er av god kvalitet og er stram og fin i stilen. Det er et pluss at den står på hjul, det betyr at vi enkelt kan trille den til siden om vi trenger mer gulvplass. Den sorte åpne hyllen i bakgrunnen er også på hjul og bidrar til enda mer fleksibilitet. Og når jeg føler for litt forandring på kjøkkene kan jeg arrangere om innholdet i hyllene.

Dette er blitt et skikkelig “restekjøkken”, hvor de enkelte delene er satt sammen litt tilfeldig, men som allikevel gir en god helhet fungerer veldig bra. Vi er fornøyd både med kjøkkenets funksjonalitet, visuelle uttrykk og ikke minst med at vi klarte å skape noe nytt uten å sette dype spor hverken i vår økonomi eller miljøfotavtrykk.

Bildene har vært på trykk i Bonytt nr 3/2019. Og er tatt av Filippa Tredal og Stylist Tone Kroken.

TIPS: Skuffehåndtaken er enkle og stramme, og ikke minst superbillige. Du lager de lett selv ved å kjøpe kraftig skinnrem som du stikker gjennom hullene du borer i skuffefronten, og fester på baksiden med en knute. Det kan være lurt å lage en mal før du borer hull i skuffene så er du sikker på at hullene blir plassert likt på alle skuffer.

TIPS: Skuffehåndtaken er enkle og stramme, og ikke minst superbillige. Du lager de lett selv ved å kjøpe kraftig skinnrem som du stikker gjennom hullene du borer i skuffefronten, og fester på baksiden med en knute. Det kan være lurt å lage en mal før du borer hull i skuffene så er du sikker på at hullene blir plassert likt på alle skuffer.

TIPS: Sprutsonen bak benkeplaten er laget av tynne messingplater som vi har behandlet selv med syre for å få fortgang på oksideringsprosessen.

TIPS: Sprutsonen bak benkeplaten er laget av tynne messingplater som vi har behandlet selv med syre for å få fortgang på oksideringsprosessen.