DET SISTE MÅLTID

 

"Denne dagen skulle Jesus holde påskemåltid sammen med disiplene. Det var den vanlige måten å feire påske på for jødene, de holdt måltid på samme måte som israelsfolket hadde gjort den første påsken i Egypt over tusen år tidligere. Peter og Johannes, to av disiplene, hadde gjort i stand måltidet, og da tiden var inne, gikk Jesus og disiplene til bords"

 
"Da det ble kveld, tok Jesus plass ved bordet sammen med de tolv."

"Da det ble kveld, tok Jesus plass ved bordet sammen med de tolv."

English version

MÅLTID

Påsken er en høytid hvor det å samles rundt måltidene står i fokus. Tradisjonelt sett hadde man jo fastet når påsken satte inn, og hadde virkelig fortjent å feire og kose seg. Nå er det vel ikke så mange som overholder fasten lenger, men når påsken kommer er maten fortsatt like viktig.  Vi tar oss tid til å tilberede maten langsomt og dekke hyggelige bord. Nyter lange sene frokoster, med påskeegg,  sosiale kvelder der man samler venner og familie og griller eller langtidssteker påskelammet...   Påskehøytiden ble feiret lenge før Kristus, men høytiden slik vi forholder oss til den i dag, er basert på de siste dagene i Jesus sitt liv, slik det blir fortalt i Bibelen. Dette har inspirert Ragnhild Wik (WIK OSLO) som i påsken holder separatutstilling på Galleri Soon.

Hovedinstallasjonen på utstillingen er et bugnende bord dekket med Ragnhilds keramikk.  Inspirasjonen for utstillingen har vært påsken og "Jesu siste måltid". I følge bibelhistorien delte Jesus et siste måltid med sine tolv disipler på skjærtorsdag, kvelden før Jesus ble hengt på korset.

SlowDesign_WIK_SON_10.jpg
SlowDesign_WIK_SON_1.jpg
SlowDesign_WIK_SON_fisk.jpg

KUNSTEN Å DEKKE ET BORD

 Det sarte fargespillet i Ragnhilds keramikk, mot de rå formene leker vakkert med den ganske brutale historiske konteksten som tross alt er bakgrunnen for at vi feirer påske. Ragnhild utforsker elmentene. Jord, vann, ild og luft er alltid tilstede i hennes kunstnerskap.  Påsketemaet forsterkes ytterligere av henvisninger til bibelhistorien, som de keramiske fiskene, tornekransen, påskeegg i nydelige farger, og noen enslige hønsefjær. De vakre eggene er  påfallende like Ragnhilds keramikk i farger og tekstur. Til og med linduken har Ragnhild farget selv for å få riktig fargenyanse.  

Utstillingen er ikke ferdig satt opp i skrivende stund. Bildene i denne artikkelen er derfor mer å regne som en "behind the scenes" reportasje. Det endelige resultatet må du nok til Son for å se. Om du lar deg fascinere av bibelhistorien eller ei, utstillingen er vel verdt et besøk. Om ikke annet så for å la deg inspirere. Vakrere borddekking skal du lete lenge etter.

OM GALLERI SOON

Galleri Soon ligger helt nede ved bryggene i Son sentrum. Huset er gammelt og sjelfullt, og gir en vakker ramme for kunsten som stilles ut. Bredden i deres utstillinger spenner vidt, fra Ari Behn til Yoga foto. Nå er det altså Ragnhilds tolkning av det siste måltid, som stilles ut. 

Utstillingen står fra 8. - 30. April, om du er i traktene i påsken kan et besøk på dette idylliske stedet varmt anbefales. 

 

 

Andre artikler om Ragnhild Wik